Житие на Света равноапостолна мироносица Мария Магдалина

Света Мария била родом от богатия град Магдала в Галилейската област на Палестина, поради което е наречена Мария Магдалина, за разлика от другите благочестиви жени с името Мария, споменати в Евангелието. За първата част от живота й е известно само това, че тя страдала от тежък, неизлечим недъг - била обхваната, според евангелските думи, от "седем бяса". Самият Христос изгонил от нея седемте бяса (Марк 16:9) и напълно я изцерил от болестта. Оттогава тя неотлъчно Го следвала и Му служила. Заедно със св. Богородица тя стояла при кръста и била свидетел на страданията и смъртта на Христос, после видяла къде положили Господа в гроба. Св. Мария Магдалина е една от жените мироносиците, отишли на гроба Господен, но тя избързала и първа видяла ангелът, който им съобщил за Възкресението на Христос. В утрото на Възкресение Христово тя била удостоена да види възкръсналия Господ първа от всички Негови ученици и ученички и първа, по непосредствена заповед на Господа, била направена вестителка, проповедница на Христовото Възкресение за тях. Апостолите проповядвали Христовото Възкресение на целия свят; Мария Магдалина проповядвала Христовото Възкресение на самите апостоли: тя била апостол за апостолите!... Светите отци на Църквата виждат в това обстоятелство особена тайна и премъдрост на Божието провидение. Според Евангелието на Йоан (20:17), Христос й казва: “Не се допирай До Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си; но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог”. Този евангелски епизод намира своето отражение в  изкуството под заглавието „Не се допирай До Мене“ (Noli me tangere). После тя утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос възкресе!” Като първа благовестница на Възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва в Йерусалим, тя самата проповядвала словото Божие и посещавала разни страни. С личността на св. Мария Магдалине се свързва и обичаят да боядисваме червени яйца. Църковното предание говори, че тя посетила Рим, където разказала на император Тиберий (14-37 г.) за живота, чудесата и учението на Христос. Императорът се усъмнил във Възкресението и поискал доказателства, тогава тя взела едно яйце и подавайки го казала: „Христос Воскресе“, при тези думи бялото яйце станало червено. По примера на св. Мария Магдалина  християните започнали да си даряват червени яйца за спомен на Христовото Възкресение. От Рим св. Мария Магдалена отишла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове, а според една легенда и в написването на неговото Евангелие. Нетленните мощи на св. равноапостолна Мария Магдалина били пренесени тържествено в 886 г. при император Лъв VI Философ от Ефес в Константинопол и положени в храма на манастира на свети Лазар. Какво се случва по-късно с нейните мощи не е ясно, днес  части от тях се намират в няколко Светогорски манастира. Римокатолическата църква твърди, че мощите на света равноапостолна Мария Магдалина, с изключение на главата, почиват в Рим, около Латеранския дворец на римските папи в главния храм на свети Иоан Латерански, под олтара, който папа Хонорий III осветил в нейна чест, като сам погребал мощите й там. Според друго вярване на Католическата църква, тя е проповядвала в Галия, около Марсилия, отдава се на аскетичен живот в пусто място наоколо, където и умира. Мощите й и до днес се съхраняват в църквата Сен-Максимен-ла-Сент-Бом в Прованс. Западната църква обърква често личността на св. Мария Магдалина с други жени, носещи това име, най-често с опростената блудница или със сестрата на Лазар.

Св. Мария Магдалина се изобразява в сцените Разпятие Христово, Мироносиците на гроба Господен, срещата с Христос след Възкресението. Св. Мария Магдалина се представя като млада жена, въпреки че е починала на възраст, облечена обикновено в червен мафорий (дълга дреха, която покрива главата). В едната ръка държи кръст, в другата - червено яйце или  съд за миро, който напомня, че е една от жените отишли на гроба Господен. Върху продуктите ни св. Мария Магдалина е изобразена допоясно, в едната си ръка държи кръст, а в другата съд с миро.

Църквата почита св. Мария Магдалина на 22 юли и на Трета неделя след Пасха – Неделя на жените мироносици. В песнопението на нейния празник се казва: „затова днес, празнуващи твоята всесвята памет, приемаме опрощение на греховете по твоите молитви.“

Образът на Св. Света равноапостолна мироносица Мария Магдалина може да откриете върху всички златни (https://macoinsgold.com/bg/podark-za-krshchene/236/zlatna-grivna-sveta-mariya-magdalena, https://macoinsgold.com/bg/zlatni-medaloni-i-medali/), сребърни (https://macoinsgold.com/bg/srebrni-medaloni-i-medali/, https://macoinsgold.com/bg/podark-za-krshchene/226/srebrna-grivna-sveta-mariya-magdalena?c=55), и позлатени (https://macoinsgold.com/bg/pozlateni-medali/152/pozlaten-medal-sveta-mariya-magdalena?c=41) продукти на Макоинс Голд.