Защо хората си подаряват подаръци на Коледа?

 "Тиха нощ, свята нощ" с омайващо ухание на вино, канела и сушени плодове, камбанен звън и една звезда високо в небето, оповестяваща раждането на Спасителя...

            Атмосфера, близка до приказка, в която се преплитат още белобрад старец, няколко елена, джуджета, домашен уют, топлина и много, много сняг.  Безброй детски очи са вперили поглед в безкрайната небесна шир, очаквайки светлата диря и вълшебния звън на коледната шейна...

            Истински празник на светлината - магия, наречена Коледа!

            Как започва тази традиция?

            Християните виждат в разменянето на подаръци символа на тримата влъхви, които поднасят дарове на малкия Исус. В Новия завет е описано как те даряват новородения спасител със злато, тамян и миро. Но традицията за раздаване на подаръци е дори по-стара. Езичниците в Европа и Близкия изток дарявали подаръци по време на няколко зимни празници, включително и Сатурналии - шумен римски фестивал в чест на Сатурн, богът на земеделието, който започва на 17 декември. През този едноседмичен празник в студената тъмна зима, езичниците вдигали духа си с пиене на корем и разменяне на подаръци като глинени фигурки, плодове, ядки и празнични свещи. Празнуващите се поздравявали със звучен възглас, който бил древноримския еквивалент на "Честита Коледа!".

            Всеки ли е изпитал коледното настроение?

            Не съвсем. През 1904 един от авторите в "Харпърс базар" написал статия, в която критикувал ширещият се комерсиализъм на празника. "Преди 25 години Коледа не беше бремето, което е сега", пише Маргарет Деланд. "Имаше по-малко пазарлъци и мерене, по-малко танто за танто, по-малко физическа умора, по-малко износване на душата и най-вече - по-малко боклук". Подобни оплаквания предизвикват създаването на организации като Дружеството за предотвратяване на безсмисленото даряване, чиито членове включват Ан Морган, дъщерята на банкера Джон Пирпонт Морган и бившия американски президент Теодор Рузвелт. Но търговците на дребно били хладнокръвни. Най-известният човек, който раздавал подаръци - Дядо Коледа, започнал да се появява в различни реклами, а всички магазини започвали да лансират стоката си все по-рано през годината. За производителите на играчки и продавачите, коледния сезон тогава е започвал през февруари.

            За нас коледният сезон започва през месец декември. Macoins Gold Ви предлага нова серия сребърни медальони с лика на Исус Христос – перфектният подарък за Коледа за вашите любими хора, приятели, близки и роднини.