Свети Валентин – празникът на виното и любовта!

Свети Валентин – празникът на виното и любовта!

Празникът на виното и любовта има за символи светиите Трифон и Валентин. Има много общо между тях. И двамата загиват млади за христовата вяра. И двамата са били лечители. И двамата излекували млади девойки от неизлечими болести: свети Трифон – душевната болест на дъщерята на императора, а свети Валентин – сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

Свети Валентин е празник, който празнуваме на 14 февруари. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

В Древeн Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на болните, да имат приятен вкус. За целта смесвал горчивите сиропи с вино, мед, или мляко. Раните промивал с вино и облекчавал болките с билки. Валентин бил и проповедник – макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Император по това време бил Клавдий Втори, който водел множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство и отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият надзирател почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Чул за лечителските му способности, той го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин разбирал, че този недъг е практически нелечим, но момичето било толкова красиво, че той се влюбил и дал дума, че ще направи всичко възможно. Дал на момичето мехлем и поръчал да дойдат отново. Минали седмици, но зрението на девойката не се връщало. Мъжът и дъщеря му обаче не се съмнявали в лекаря и продължавали лечението.

Един ден римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата му и го арестували заради нарушаването на заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но бил безпомощен да помогне. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Написал му прощално любовно писмо и на същия ден, 14 февруари 270 година, изпълнили присъдата. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран /минзухар/. Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението й се възстановило и тя видяла блестящия цвят на цветето.

И до днес на тази дата 14 февруари, хората показват своята привързаност и любов един към друг, като изпращат на този ден подаръци, картички и цветя на своите любими.

Macoins Gold Ви предлага сребърният медал „Небесен ангел“ (http://macoinsgold.eu/bg/srebrni-medali/6/srebren-medal-nebesen-angel?number=MG10006.1&c=20), който е един страхотен подарък за този вълнуващ ден. Сребърният медал „Небесен ангел“, който предлага Macoins Gold е “10 oz Au 999“ чиста проба сребро. Тежи 3 грама и е с размер 16мм.

За обратна страна на медала може да изберете един от следните варианти:

Вариант 1: Кръст с 24 звезди.

Вариант 2: Исус Христос на кръста - Господ Вседържител и Покровител на Земята. Неговият символ отблъсква надалеч цялото зло, което ни заобикаля.

Небесният ангел е безплътно същество, надарено с ум, воля и чувство, което по своето могъщество е по-силно от човека. Появата му винаги вещае добри новини, а символът му е като щит за човека.

Медалът "Небесен ангел" на Macoins Gold, е произведен чрез най-модерните технологии в медалното производство и от най-висока проба сребро. Характеризира се с ясно изразен релеф и стилно излъчване. Поставен е в кутия с изключително качество на материала и на нейната изработка.

Специалните събития в живота на хората са страхотен начин да засвидетелствате своето лично отношение. Подаряването на злато или сребро е много повече от подарък със сантиментална стойност. Това е една добра инвестиция в бъдещето на близките Ви.