Поверия за Коледа

Коледа е един от най-светлите християнски празници. Много от традициите, които спазват и православните християни, и католиците обаче, идват от езическата култура. По доста от обичаите се гадае за бъдещето на семейството и дома. Някой от случващите се около празника неща се считат за добри, а други – за лоши поличби. Ето част от най-разпространените суеверия, свързани с коледните традиции:

     1. Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.
            2. Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.   
            3. Елхата трябва да се украсява на Бъдни вечер – 24 декември.  
            4. В някои западни страни украсяват коледното дръвче, едва след като децата в семейството заспят.           
            5. В Германия, последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача за децата е да я открият. Победителят в надпреварата получава специален подарък.           
            6. На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън.                  
            7. На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.  
            8. В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.           
            9. У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.       
            10. Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.           
            Празничните поверия заемат важно място сред изобилието от традиции и обичаи по Коледа. Едни се спазват, за да бъдем здрави, други – за да имаме пари, трети – за да бъде милостива природата. Ето някои от най-разпространените празнични поверия
            Поверия за Бъдни вечер и Коледа         
            Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.
            Питката за празника не трябва да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си.
Парче от същата питка се слага под възглавницата й. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.   
            Празнични поверия

Празничните поверия са пряко обвързани с трапезата на Бъдни вечер. На масата задължително се слага глава лук – колкото са неговите люспи, толкова ще са имотите на семейството. На празничната трапеза трябва да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, собственикът им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – очакват го трудности. Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове.   
            На Бъдни вечер никой не трябва да става от масата. В противен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а семейството ще се разедини. Ако все пак се наложи, само най-възрастният има право да стане, но и той трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове. 
            Когато членовете на семейството се събират на празничната трапеза, те трябва да оставят известно разстояние помежду си, за да има място и за мъртвите. Масата не се вдига, защото поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, за да могат те да се движат спокойно из къщата.          
            Коледните песни гонят злите духове от дома. У нас това поверие се свързва с коледарите, но то е разпространено и в западните култури.    
            Ако на 25-ти декември е слънчево и топло, това не е добър знак за стопанството. Ако пък вали сняг, годината ще е плодородна и ще се роят пчели. Поверията гласят, че каквото си пожелаете на Коледа, то ще се сбъдне.

 

Macoins Gold Ви предлага нова серия сребърни (http://macoinsgold.com/categories.php?CategoryID=6) и златни медали (http://macoinsgold.com/categories.php?CategoryID=5) - перфектният подарък за Коледа за вашите любими хора, приятели, близки и роднини.