ПОДАРЪК ЗА ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ И КРАСИВИ ДНИ!

Скоро в една от нашите статии споменахме, че лятото е сезонът на кръщенетата, но също така е и сезонът на сватбите.

Човек се жертва три пъти в живота си, гласи древната мъдрост. Когато се ражда, жертва духа си, за да го облече в тяло; когато се жени, жертва личността си, за да я преобрази в друга личност; и когато умира, жертва плътта си, за да издигне душата до висините на Световния Дух.

Доколкото раждането и смъртта са елементи от вечния природен кръговрат, неподчинени на индивидуалната свободна воля, единственото доброволно жертвоприношение на човека - това е сватбата. Сватбата (женитбата, венчавката) е свещенодействие, заемащо подобаваща роля както в обредната система на езичеството, така и в християнския и мюсюлмански ритуал.

Сватбата е церемония, в която двама души сключват брак. Сватбените традиции и обичаи варират в различните култури, етнически групи, религии, държави и социални прослойки. Повечето сватбени церемонии включват размяната на брачни клетви, златни халки, получаването на подаръци (материални, нематериални и символични) и публичното признаване на брака от лице, имащо законовото право да го обяви за официален.

Двойственото тълкуване на женитбата като тъжба и като веселие позволява тя да бъде причислена към особено важните релации на индивида (личността). В чисто митологичен план сватбеният церемониал, включващ предсватбения (годежен) период и самото сватбено тържество (венчавката), съответства както на разкъсването на тялото на космичния човек (Адам Кадмон), така и на повторното съединение на отделните му членове.

Мигът, в който Адам отделя от тялото си своята женственост, наречен поетично Ева, е същият, в който горницата на първочовека, олицетворена от бъдещия жених (младоженецът), се отделя от собствената си долница (женските аспекти) и по този начин образува празнота (първичната самота). При изследване на обичаите по нашите земи откриваме аналог на това митично събитие.

След обявяване на готовността за акта на женитбата, т.нар. главеж (менеж) у българите християни започва годежният период, периодът за размисъл и подготовка на ритуала. Годежният период е времето на празнотата, на самотността, времето, когато обособената горница (мъжът, годеникът) се стреми и същевременно се подготвя за единение с отделената долница (жената, представена от годеницата).

През този период, който трае две седмици (половин месец), аналог на разполовеността на тялото, годеникът и годеницата нямат право на никакъв контакт. Очертава се едно напълно затворено пространство, в което личността постепенно се де-персонализира, за да се изтрие съвсем в момента на женитбата (пълното преображение). И докато в обредите на християните годежният период се характеризира единствено като социално-забранителен, то мюсюлманската общност означава ритуално споменатата де-персонализация: дрехите и прикята на бъдещата невеста "се простират", показват се пред общността, за да се разбере, че годеницата е ритуално "гола", разсъблечена от досегашния си живот, готова за предстоящото си обредно "обличане", за промяната в социалния й статус. Годежният период е периодът на посвещение, през него по всякакъв начин личността се трансформира, преминавайки вътрешните си светове и, преодолявайки ги, се подготвя за свещения брак (хиерогамията). Българската сватба изцяло преповтаря инициационната символика на древнотракийските, а отчасти и на малоазийските езически общества.

За сватбеното тържество трябва да изберем подходящ цвят. В последно време все по-популярна става традицията да избираме един цвят за сватбата, на който да са подчинени цялостния декор, аксесоари и булчинската рокля. Различните народи имат различни и обичаи за този важен ден, съответно не винаги цвета на булчинската рокля е бял.

Цветовете в сватбената украса стават все повече и зависят както от сезона, така и от характера и настроенията на младоженците. Избирайки цветово решение за вашата сватба, не забравяйте, че всеки цвят има свое значение. Цветната символика също така зависи и от културните традиции на различни народи. Както например, белият в европейската култура е цвят на невинността, докато в Азия е символ на смъртта.

Бялата булчинска рокля се ражда още в Древен Рим. Там съществувал специален закон, според който сватбата се приема за легитимна само ако жената е облечена в този цвят. Той символизирал невинността и непорочността на булката.

Днес тази традиция се е разпространила по цял свят, включително и в България. Преди налагането й обаче, жените по нашите земи са се омъжвали само с червена рокля и воал, който я предпазвал от лоши очи. Това е и причината булката да не се разбулва преди официалната церемония.

Някои младоженци избират златният цвят за своята сватба. Златото е цвят, символизиращ благородство, състоятелност и престиж - това е кралски цвят, цвят на изобилието, който се използва широко в украсата на различни кралски събития. Ние смятаме, че той е изключително подходящ и намира широко приложение и в сватбената украса. Затова, посвещаваме тази статия на блясъка и разкоша, които създава златният цвят!

Изборът на златния цвят като основен за сватбата е отговорна задача, защото границата между кича и елегантната визия е деликатна.

Златното изглежда много стилно и като допълнителен цвят, особено в съчетание с бордо, изумруд и патладжан, както и класическите нюанси в черно бялата гама. Ако искате да създадете атмосфера напомняща за разкоша на Ориента, то изберете текстилни акценти със златни нишки, златни или медени прибори, съдове от състарено злато.

Ако темата на сватбата е свързана с аристократичното излъчване на кралското великолепие, то изберете мека мебел с позлатени рамки. Златното е много подходящо, в комбинация с черно, например, ако искате да постигнете декор в стил Великият Гетсби. Не забравяйте, да го използвате в цялостното оформление – полиграфията, флористиката, кенди барът, зарята.

Изключително стилно дизайнерско решение би бил изборът на метални отблясъци, които могат да бъдат постигнати с дискретен златен прах, конфети или текстил в златно, както и кристал и стъкло.

За подарък на младоженците особено подходящ е златният медал. Разгледайте медалите на Macoins Gold. Едно от предложенията ни е златен медал  на Св. Богородица и Младенеца. На лицевата страна e изобразена Св. Богородица с Младенеца - Майка Божия, най-съвършена сред жените, родила Спасителя на нашите души. Покровителка на дом, семейство, майки и деца. Може да избирате между златния (http://bit.ly/1Y8w6qw) и сребърен медал (http://bit.ly/2bPKiWB) с лика Св. Богородица и Младенеца. За обратна страна може да изберете един от следните варианти:

Вариант 1: Кръст с 24 звезди.

Вариант 2: Небесен ангел - безплътно същество, надарено с ум, воля и чувство, което по своето могъщество е по-силно от човека. Появата му винаги вещае добри новини, а символът му е като щит за човека.

Вариант 3: Исус Христос на кръста - Господ Вседържител и Покровител на Земята. Неговият символ отблъсква надалеч цялото зло, което ни заобикаля. (http://bit.ly/1Y8w6qw).

Медалите на Macoins Gold са произведени чрез най-модерните технологии в медалното производство. Гарантирано качество и най-висока проба злато. Излъчването на медалите е стилно, с ясно изразени ликове и релеф. Предлага се в кутия от високо качество и придаваща изисканост.

Произведени са чрез най-модерните технологии в медалното производство и от най-висока проба злато. Характеризира се с ясно изразен релеф и стилно излъчване. Поставен е в кутия с изключително качество на материала и на нейната изработка.