Не само разумни, но и умни инвестиции!

Преди повече от 7000 години хората откриват метал, който не само гали окото с мекотата и блясъка си, но и не се поддава на корозия, което го прави изключително ценен и устойчив. Златото бързо се разпространява като разменна монета в Лидия и Египет, което го прави най-старото разплащателно средство в света. А не е ли историята тази, от която трябва да черпим опит, в случая, за това как и в какво да влагаме парите си?

Подобна инвестиция изисква прецизно обмисляне на всички нейни аспекти и преди всичко отговори на някои важни въпроси, които да ни дадат сигурност и увереност, че взимаме наистина добро решение.

Какво всъщност представлява инвестиционното злато? Когато става въпрос за физическо притежание, то може да бъде под формата на монети или кюлчета с висока проба. Високата проба е гаранция за качеството на метала като тя трябва да бъде 95% или 995/1000 (23 карата). Най-висока цена има чистото злато (24 карата), съответстващо на 999/1000 проба, която има най-висока стойност. Кюлчетата и монетите могат да се търгуват свободно по целия свят, като са освободени от данъци и са международно признати финансови активи.

Злато, но какво? Монетите и кюлчетата са добро решение, но важи ли същото и за златните бижута? Отговорът може да разочарова много хора, но е отрицателен, защото към стойността на златото в тях се добавя и тази, която съответства на труда за тяхната изработка, както и ДДС (от което е освободено инвестиционното злато).

С какво е по-различна тази инвестиция? Отговорът е еднозначен – със своята сигурност. В сравнение с всички други познати видове инвестиции, тази в злато се счита за най-сигурна, защото тя не може да бъде повлияна от евентуална финансова криза. Даже се забелязва обратнопропорционална тенденция – когато доверието към дадена валута намалява, се покачва това към златото и респективно – неговото търсене.

Множеството икономически кризи в световен мащаб са причината все повече хора да се насочват към инвестиции, вместо да трупат парите си в някаква валута. Опитът показва обаче, че и акциите, и имотите се считат вече за рискови инвестиции. Това до голяма степен се дължи на факта, че в тези случаи инвестицията се прави с цел печалба. При влагането на средства и спестявания в злато се търси преди всичко защита от инфлация и обезценяване на валутата.

Важната информация е налице, но остава най-важният въпрос – къде? Обмислените факти са добра основа за вземане на решения и последващи действия. Но преди да пристъпим към тях, също толкова разумно и обмислено трябва да изберем партньора, на когото да се доверим при покупката. Искаме той да е с дългогодишен опит и да познава добре пазара, за да ни ориентира когато нямаме конкретни параметри за предстоящата покупка. Тези наши изисквания ни отвеждат до Macoins Gold www.macoinsgold.eu/bg. Да, те притежават това, от което се интересуваме – златни кюлчета и монети с различна стойност, но най-важното, което имат е желанието и възможността да ни помогнат в първите стъпки при този вид инвестиции.