КЪСМЕТЪТ И МЕДАЛИТЕ

„Ключът за вратата, през която влиза късметът, е у самия теб.“

Японска пословица

Често казваме че някои хора са късметлии и във всичко им върви, а други са неудачници и сякаш обстоятелствата действат срещу тях.

Какво е късметът?

От пантивека хората непрекъснато си пожелават късмет. Кога с повод, кога без повод, при това – на всички езици. Good luck! Bonne chance! Ни пуха ни пера! Наслука!… Какво означава това? Най-напред – че всички те отдават голямо значение на това вълшебно нещо и че без него те се чувстват подобно на загубени в гората деца. Въпреки, че никой не казва какво по-точно е нещото, къде се крие то, как можем да се сдобием с него? Но иначе всички знаят за него и за това какви чудеса върши то. Нека да „попитаме“ сега и Небето – за повече яснота по този интересен въпрос.

Юпитер е онази планета, която отдавна е наречена от древните мъдреци „голямото добро“. Сигурно затова, защото откъдето и да мине тя по небесния свод, скоро в съответната зона под небето настъпва мощен прилив и голямо изобилие. И същото лесно може да се провери, както вече е проверявано безброй пъти посредством астрологията. Юпитер „отговаря“ за доброто настроение, за оптимизма и вярата и за куп още неща, но всички те са само следствия. Най-важното, което задвижва Юпитер у хората и на земята, е формиране на лична връзка с Всевишния и на собствен Път към Него. Така Юпитер съдейства и за „рамото“, което Бог дава на всекиго поотделно – в една или друга степен, под една или друга форма, в една или друга сфера на живота. И точно това „рамо“ всъщност наричаме късмет. Оттук: нямаме ли съзнание и представа за Бог, както и вяра и надежда за Неговата подкрепа, не можем и да се надяваме на късмет. И обратното: имаме ли го всичко това, имаме и всичко необходимо, за да ни споходи той.

Само, че късметът се проявява по най-различен начин, във всевъзможни сфери и на различни нива. И много често – не там, където го очакваме и търсим. Но къде все пак? Точно там, където е разположен наталният Юпитер в рождената карта. А по-общо – там, където са неговите знаци и неговите области на управление.

Буквално преведена, думата „късмет“ означава „съдба, участ“, а в тълковния речник може да открием и други определения: „сполука, щастие, щастлива случайност, шанс“.

От една страна свързваме късмета с предопределеност, с нещо, което ни е отредено и не можем да избягаме от него, от друга със случайност- шанс на бъдем на точното място, в точното време, и от трета- особен вървеж в нещата като попътен вятър, щастливо стечение на обстоятелствата.

Има и така наречен „лош късмет“, при който на човек в нищо не му върви, като че зла участ го преследва, все на него ще се падне трудната тема на изпита (точно по която не е учил), все на него ще се случат неприятности, вследствие на нелепа случайност, все точно когато най-много иска нещо да стане, ще изникнат хиляди пречки…Хората с „лош късмет“ наричат себе си каръци или маркототевци.

Разбира се, не всички хора се причисляват към крайните групи – късметлии или неудачници, но признават, че имат периоди, в които повече им върви, както и „лоши“ дни.

Някои вярват в късмета, други- не толкова, но така или иначе за всички той е важен фактор в живота ни.

Неизменно в пожеланията ни по празниците присъства - „и много късмет“. Всеки от нас се надява, че един ден ще огрее слънце и на неговата улица, че ще се случи нещо, което ще преобърне живота му. Когато започваме нещо ново или се явяваме на изпит или интервю, слагаме „късметлийската“ блуза, спортистите си носят талисманите, които смятат, че има помагат да постигнат успех.

Съществуват много амулети за късмет, ритуали за привличането му, както и символи на късмета, които всеки иска да има в дома си - четирилистна детелина, подкова, слонче… Има и различни вярвания и суеверия- например че ако пипнеш коминочистач или ако намериш стотинка, това предвещава късмет.

Такъв ритуал е и подаряването на медали за различните поводи - рожден ден, имен ден, сватба, кръщене, юбилей и други значими събития. Те се подаряват за късмет, но и всеки един медал носи своята символика. Macoins Gold Ви предлага да разгледате златните (http://macoinsgold.eu/bg/zlatni-medali/), сребърните (http://macoinsgold.eu/bg/srebrni-medali/) и позлатени медали (http://macoinsgold.eu/bg/pozlateni-medali/), които може да подарите за различните поводи.