БЛАГОРОДНИТЕ МЕТАЛИ И ТРАДИЦИИТЕ ЗАД КРЪЩЕНЕТО

Всяка религия има своите традиции, навици, обичаи и ритуали, които се предават от поколение на поколение. Кръщенето, както вече споменахме и в предишните ни статии, е един такъв ритуал, който е основен символ в християнската религия.

То представлява едно от седемте тайнства на православната църква: Кръщение, Миропомазване, Изповед, Евхаристия, Сещенство, Брак (Венчание), Елеосвещение.

Първото кръщение в християнската религия е извършено от Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан, когато Спасителят е на 30-годишна възраст.
На всички картини, изобразяващи кръщението на Христос, като основен символ присъства кръстът. Именно оттам тръгва и традицията за даряване със златно кръстче на този така специален момент в живота на един човек.

И до ден днешен обичаят се спазва, наричайки се кръщене. Кръщенето се извършва само един път в живота независимо на каква възраст. Предимно обаче се кръщават деца. Ритуалът се извършва от свещеник, епископ или митропол. Една от най-важните роли в Светото Кръщение изпълняват кръстниците. Счита се, че те се превъплъщават в духовни родители на кръстения.

Кръстник може да е или един човек, или двойка, свързани помежду си хора. Задължение на кръстниците е да държат кръщелника по време на целия ритуал, както и да го облекат с нови дрехи от глава до пети. Те трябва да прочетат текст от библията, посочен им от свещеника, който да символизира поемането на отговорност към кръщелника.

Кръстниците са тези, които осигуряват свещи и вино, които да бъдат осветени по време на кръщението, питка и мед. Освен всичко това, кръстниците трябва да дарят кръщелника си със златен дар – символ на сила и просперитет.

Освен кръстче може да се подарят от злато и медальон, гривничка или украшения под друга форма, символизиращо вярата и пречистването. Златото винаги е било символ на сила, богатство и успех. Именно затова златните кръстчета, медали и бижута са най-предпочитаният избор за подарък, както и най-подходящият.

Друг вариант за подарък са златните ангелчета или Богородици, които също символизират вярата и надеждата, както и това, че кръстникът ще бди над кръщелника си като над собственото си дете.

Прието е гостите и орисниците да подарят златен или сребърен медал във вид на паричка с образа на някой светец, които да закриля кръстения. Също гостите могат да подарят нещо сребърно, например медал.

Интересен факт е, че колкото по-високо е издигнат човек във вярата си, толкова по-голям и по-богато е украсен неговият златен кръст. Именно затова църковните служители, заемащи най-високите постове, носят големи златни кръстове, украсени със скъпоценни камъни.

Разгледайте медалите на Macoins Gold. Медалът "Исус Христос на кръста" - на лицевата страна e изобразен Исус Христос ­ Господ Вседържител, Покровител на Земята. Неговият символ отблъсква надалеч цялото зло, което ни заобикаля. На обратната страна е изобразен кръст с 24 звезди. (http://bit.ly/29Z3a5H).

Медалът на Св. Богородица и Младенеца. На лицевата страна e изобразена Св. Богородица с Младенеца - Майка Божия, най-съвършена сред жените, родила Спасителя на нашите души. Покровителка на дом, семейство, майки и деца. За обратна страна може да изберете един от следните варианти:

Вариант 1: Кръст с 24 звезди.

Вариант 2: Небесен ангел - безплътно същество, надарено с ум, воля и чувство, което по своето могъщество е по-силно от човека. Появата му винаги вещае добри новини, а символът му е като щит за човека.

Вариант 3: Исус Христос на кръста - Господ Вседържител и Покровител на Земята. Неговият символ отблъсква надалеч цялото зло, което ни заобикаля. (http://bit.ly/1Y8w6qw).

Медалите на Macoins Gold са произведени чрез най-модерните технологии в медалното производство. Гарантирано качество и най-висока проба злато. Излъчването на медалите е стилно, с ясно изразени ликове и релеф. Предлага се в кутия от високо качество и придаваща изисканост.
Произведен чрез най-модерните технологии в медалното производство и от най-висока проба злато. Характеризира се с ясно изразен релеф и стилно излъчване. Поставен е в кутия с изключително качество на материала и на нейната изработка.